GAZİ ÇALIŞANLARINA ORGAN BAĞIŞI ve ORGAN NAKLİ EĞİTİM
23 Haziran 2023 | 13:30

Organ bağışı; kişi yaşarken özgür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi veya beyin ölümü gerçekleşmiş ,  tıbben  ölü olduğu kabul edilen kişilerin organlarının, organ yetmezliği olan hastalara nakline yakınları  tarafından izin  verilmesidir.

Genel olarak dünyada organ nakli her ülkenin sağlık sistemi içerisinde yer alan ulusal nakil merkezleri tarafından hazırlanan koordine edilen ulusal bekleme listeleri kapsamımda gerçekleşmektedir. Organ bağışı; transplantasyon için en önemli organ kaynağıdır. Bağışlar; sıklıkla organ nakli bekleyenlerdeki artışın gerisinde kalmakta, bekleme listeleri uzamakta ve zamanında organ bulunamadığı için insanlar hayatını kaybetmektedir.

Hekim ve hemşireler başta olmak üzere sağlık profesyonelleri birey aile ve toplumların sağlığını korumak ve iyileştirmekle yükümlüdür. Bu bağlamda organ bağışı ve organ nakli konusunda toplumsal farkındalığın artırılmasında da sağlık profesyonellerinde yaşamsal bir role sahiptir. Birey ve toplumların inanç sistemlerinde güçlü bir etki ve karşılıklı güven oluşturmak  ancak doğru ve etkili yapılan bir eğitim ile mümkün  olacaktır.

Bu sebeple Transplantasyon Merkezi olarak tüm hastane çalışanlarımıza ‘’organ ve doku nakli’’ ile ilgili yapmış olduğumuz 75 eğitim ile 2257 çalışanımıza ulaşarak var olan bilgilerine biraz daha katkı sağlamak, yanlış bilgiler var ise onları düzeltmek ve organ bağışı hakkındaki farkındalığı artırmak amacı ile eğitimler verildi.

 

 

eğitim
background image